Προορισμοί - Κύπρος

Ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, πάνω σε σημαντικό εμπορικό δρόμο, βρίσκεται η Κύπρος. Βρίσκεται στην Μεσόγειο και αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της. Λευκωσία, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος και Κερύνεια αποτελούν τις έξι επαρχίες της. Μετά την τούρκικη εισβολή, τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974, το 37 τις εκατο του εδάφους της βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, υπό τούρκικη κατοχή. Η πλούσια φύση του νησιού, τα μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου το παρελθόν ζει πλάι στο παρόν. Ο ταξιδιώτης που έρχεται εδώ πάντα ξαναγυρίζει.

Η γεωγραφική της θέση καθόρισε από τα πανάρχαια χρόνια την πολύ ταραγμένη ιστορική της μοίρα. Τους πρώτους κατοίκους διαδέχθηκαν οι Μυκηναίοι Αχαιοί, πριν 3500 χρόνια, εδραιώνοντας τον πολιτισμό τους και εισάγοντας στο νησί μόνιμα πλέον τις ελληνικές ρίζες.
Από τότε πέρασαν πολλοί άλλοι λαοί, ανάμεσα τους οι Φοίνικες, οι Ασσύριοι, οι Σταυροφόροι, οι Ενετοί, οι Τούρκοι και οι Βρεττανοί, που άφησαν πίσω τους σημάδια της διέλευσης τους.

Στα χωριά διατηρούνται ζωντανοί παλιοί τρόποι ζωής, έθιμα και παραδόσεις. Στα Λεύκαρα γιαγιάδες και εγγονές κεντούν πλάι-πλάι. Σε γραφικά χωριά, οι αγγειοπλάστες πλάθουν ακόμα θαυμάσια ανθρωπόμορφα σχήματα για να στολίσουν τα πήλινα αγγεία τους, όπως έκαναν και οι ομότεχνοι τους στην αρχαία Κύπρο. Στη Φοίτη, πατρίδα θαυμάσιων υφαντών, ακούγεται ακόμα ο ήχος του αργαλειού. Άντρες ντυμένοι με την παραδοσιακή βράκα συγκεντρώνονται ακόμα στο καφενείο του χωριού για μια παρτίδα τάβλι.

Υπάρχουν ακόμα γιορτές που οι ρίζες τους φθάνουν στα βάθη της αρχαιότητας, όπως τα Καρναβάλια και τα Ανθεστήρια. Η Θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα δεν έχει εγκαταλείψει την αγαπημένη της Πάφο και τη 'Γλυκειά Χώρα Κύπρο': η παρουσία της είναι διάχυτη στη φωτεινή ατμόσφαιρα, στην ομορφιά του τοπίου και στη γοητεία του λαού της Κύπρου. Στα Κούκλια, όπου κάποτε βρισκόταν ο μεγάλος ναός της, υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια μια εκκλησία γνωστή με το όνομα 'Εκκλησία της Παναγίας της Αφροδίτισσας'.

Η Λευκωσία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Κύπρου και αποτελεί ένα πλούσιο πολιτιστικό πυρήνα. Οι αρχές της ανάγονται στην εποχή του χαλκού. Στην αρχαιότητα και στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ήταν γνωστή με τον όνομα Λήδρα. Είναι πρωτεύουσα της Κύπρου από την ύστερη βυζαντινή εποχή. Οι Λουσινιανοί την μετέτρεψαν σε μία μεγαλοπρεπή πόλη με βασιλικά ανάκτορα και 50 τόσες εκκλησίες. Η Λευκωσία του σήμερα συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με τη ζωηρή κίνηση μιας σύγχρονης πόλης. Το κέντρο της πόλης, η παλία Χώρα που περιβάλλεται από τα Ενετικά τείχη του 16ου αιώνα, περιλαμβάνει μουσεία, παλιές εκκλησίες, μεσαιωνικά κτίρια και διατηρεί τη νωχελική ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Έξω από τα τείχη η νέα πόλη με τις σύγχρονες ανέσεις ζεί σε κοσμοπολίτικους ρυθμούς. Η Λευκωσία παραμένει η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύσουσα στον κόσμο. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία υπάρχουν εξαίρετες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Ο επισκέπτης της Λευκωσίας μπορεί να γνωρίσει την παλιά πόλη και να νοιώσει τους παλμούς της μέσα από τους οργανωμένους περιπάτους που προσφέρονται δωρεάν.